Care sunt beneficiile comunității sibiene în urma colectării selective și a valorificării deșeurilor?

Principalul beneficiu al comunității sibiene este faptul că deșeurile reciclabile, dacă sunt sortate corect, nu mai ajung la groapa de gunoi și, astfel, nu mai umplem natura cu deșeurile noastre. Al doilea beneficiu important este de natură financiară: prin colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor reciclabile, sibienii plătesc taxe mici de salubrizare. 

Din punct de vedere al beneficiilor directe financiare, drumul deșeurilor reciclabile este următorul: noi colectăm selectiv, Soma ridică deșeurile, iar cele reciclabile sunt transportate la Stația de Sortare de la Șura Mică. Aici, deșeurile biodegradabile, plasticul, sticla, hârtia și cartonul sunt din nou sortate riguros și ulterior vândute unor companii din România care folosesc deșeurile ca materie primă. Din vânzarea deșeurilor sortate rezultă o serie de venituri încasate de autoritățile locale. 
Banii rezultați din vânzarea deșeurilor reciclabile colectate de sibieni sunt folosiți de către autoritățile locale pentru a acoperi o parte din costurile serviciilor furnizate de Soma (colectare, transport & sortare deșeuri), ținând astfel taxele de salubrizare plătite de sibieni la un nivel cât mai mic. Fără aportul acestor venituri rezultate din valorificarea deșeurilor, am plăti taxe mai mari de salubrizare. În momentul de față, taxa de salubrizare în Sibiu este de 11 lei / lună / persoană.