Ce este deșeul compus și cum se aruncă?

Deșeul compus este acel deșeu format din mai multe tipuri de deșeuri, respectiv un mix între hârtie și plastic (cel mai adesea). Aceste ambalaje se aruncă la fracția considerată majoritară: dacă deșeul conține mai multă hârtie, atunci se aruncă la tomberonul albastru. Dacă conține mai mult plastic, atunci la cel galben.

Nu se recomandă în niciun caz aruncarea deșeurilor compuse curate în tomberoanele negre.

Dacă le aruncăm la rezidual, atunci acestea nu mai pot fi deloc valorificate și ajung la groapa de gunoi. Chiar dacă nu sunt formate integral dintr-un tip sau altul de material reciclabil, colectarea selectivă pe care o fac sibienii la bloc sau în curțile lor reprezintă doar o presortare. Deșeurile sunt din nou sortate la Stația de Sortare de la Șura Mică de către Soma, iar în pasul final, acestea sunt reverificate de către compania care le reciclează.

În cazul în care aceste deșeuri, după sortarea realizată de Soma, nu pot fi vândute companiilor care reciclează (pentru că acestea la rândul lor nu acceptă deșeuri compuse), ele pot fi folosite ca și deșeu energetic (se ard pentru a obține energie). Acest lucru nu este ideal, dar este mult mai benefic decât aruncarea lor la groapa de gunoi, unde vor rămâne probabil multe sute de ani.

Exemple: ambalajele în care cumpărăm produsele de panificație (care sunt realizate din hârtie, dar conțin și o „fereastră” din plastic).