De ce orificiile igluurilor sunt atât de mici (pentru hârtie / plastic / sticlă)?

Fantele igluurilor pentru deșeurile reciclabile sunt intenționat făcute să fie înguste pentru a descuraja aruncarea fără sortare, la grămadă, a pungilor sau sacilor de deșeuri, care ar contamina igluurile.

În plus, igluurile au fost achiziționate la începutul implementării sistemului de colectare selectivă în Sibiu și au presupus un cost semnificativ. Dat fiind faptul că proiectul este finanțat din fonduri europene, există obligația de a nu le schimba sau altera infrastructura achiziționată pe perioada implementării și monitorizării proiectului, adică până în anul 2023.

Într-un studiu din 2009*, doi cercetători americani (Duffy Sean și Verges Michelle) au descoperit că în igluurile cu orificii pentru introducerea deșeurilor unul câte unul, gradul de colectare corespunzătoare (pe fracții) a deșeurilor crește cu 34%, comparativ cu containerele deschise. Orificiile mici ajută la introducerea pe rând a deșeurilor, favorizând o pre-sortare și  în acest stadiu. În plus, forma orificiului pentru colectarea sticlei încurajează introducerea doar a sticlelor și borcanelor în igluurile corespunzătoare.