Tu ştii ce se întâmplă cu gunoiul după ce părăseşte casa ta?
Recipientele din plastic se golesc de conţinut, se clătesc bine şi se compactează înainte de aruncare. Ele ajung în tomberoanele galbene. Deşeurile biodegradabile (resturi de mâncare, coji de ouă etc) se aruncă separat, în tomberoanele maro. Recipientele din hârtie şi carton se compactează şi se aruncă în tomberoanele albastre, iar sticla în cele verzi. Pentru colectarea plasticului şi a hârtiei din zonele de blocuri, se folosesc autoutilitare împărţite pe interior, pentru separarea celor două tipurilor de deşeuri. Acestea NU se colectează la grămadă. Igluurile şi tomberoanele se ridică la fiecare trei zile. În zonele de case, deşeurile biodegradabile şi reziduale se colectează săptămânal, iar hârtia și plasticul la fiecare două săptămâni.
Deşeurile colectate separat ajung la Staţia de Sortare de la Şura Mică, administrată de compania Soma.
Deşeurile plastice sunt selectate manual în mai multe categorii reciclabile. Nu orice plastic colectat selectiv poate fi reciclat.
Deşeurile din metal (aluminiu) sunt separate automat cu ajutorul unui magnet puternic şi se reciclează separat. Hârtia şi cartonul se colectează și se transportă împreună, apoi sunt selectate manual în cele două categorii de către angajații Soma pentru a fi valorizate. Deşeurile sortate se vând reciclatorilor finali, iar banii se întorc în comunitatea sibiană.
Deşeurile biodegradabile trec printr-un amplu proces de reciclare, în urma căruia rezultă compostul.
Deşeurile reziduale (tomberoanele negre) ajung la Depozitul ecologic de deşeuri menajere şi industriale de la Cristian, administrat de firma Tracon SRL.
Facebook
Youtube
Instagram