Întrebări frecvente

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de colectarea selectivă a deșeurilor din municipiul Sibiu.

Întrebari frecvente:
Cum ridică Soma deșeurile? Toate laolaltă sau există mașini separate pentru fiecare fracție?
În municipiul Sibiu, deșeurile se colectează separat și se ridică pe 5 fracții: deșeuri biodegradabile, hârtie și carton, plastic și metal, sticlă și deșeurile reziduale. Soma ridică toate fracțiile separat, cu mașini dedicate. Uneori, doar în zonele de bloc, sunt folosite auto-gunoiere împărțite pe mijloc cu un panou metalic, din rațiuni de eficientizare a procesului de ridicare.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Câte tipuri de plastic sunt reciclate în Sibiu și care sunt acestea?
Există 7 tipuri de plastic, după cum urmează: 1) PET (Polietilen tereftalat), 2) HDPE (Polietilen de mare densitate), 3) PVC (Policlorură de vinil), 4) LDPE (Polietilen cu densitate mică), 5) PP (Polipropilen), 6) PS (Polistiren), 7) Altele. În Sibiu, se sortează și se trimit înspre reciclare 4 tipuri de plastic: PET, LDPE, HDPE, PP. Produsele care sunt compuse din celălalte tipuri de plastic (respectiv PVC, PS, tipuri amestecate de plastic etc.) sunt considerate refuz de bandă (nu se pot recicla) și se valorifică energetic (adică se ard pentru a produce energie).
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
De ce orificiile igluurilor sunt atât de mici (pentru hârtie / plastic / sticlă)?
Fantele igluurilor pentru deșeurile reciclabile sunt intenționat făcute să fie înguste pentru a descuraja aruncarea fără sortare, la grămadă, a pungilor sau sacilor de deșeuri, care ar contamina igluurile. În plus, igluurile au fost achiziționate la începutul implementării sistemului de colectare selectivă în Sibiu și au presupus un cost semnificativ. Dat fiind faptul că proiectul este finanțat din fonduri europene, există obligația de a nu le schimba sau altera infrastructura achiziționată pe perioada implementării și monitorizării proiectului, adică până în anul 2023.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Cum se aruncă deșeurile biodegradabile?
Ideal, deșeurile biodegradabile se aruncă direct în tomberonul maro, fără niciun sac sau pungă (dacă se poate – exemplu: crengi, frunze). O altă variantă de preferat sunt pungile de gunoi biodegradabile, care se descompun odată cu deșeurile și se transformă în compost. Găsești astfel de pungi la aproape orice supermarket din oraș. În cazul în care nu ai la îndemână pungi biodegradabile, poți folosi și pungi normale, de plastic. Și asta pentru că ele sunt în mare parte eliminate cu ajutorul utilajelor cu care este echipată Stația de compostare de la Șura Mică.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Ce se întâmplă cu deșeurile reciclabile sortate de Soma?
În urma colectării selective (de către cetățeni), a sortării și balotării (realizate de Soma la Stația de Sortare de la Șura Mică), deșeurile reciclabile se vând unor firme private care se ocupă cu reciclarea acestora – transformarea deșeurilor în resurse. Banii obținuți prin vânzarea deșeurilor reciclabile acoperă o parte din costurile colectării deșeurilor în Sibiu, menținând astfel taxele de salubrizare pentru cetățeni la un nivel cât mai mic.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Ce este deșeul compus și cum se aruncă?
Deșeul compus este acel deșeu format din mai multe tipuri de deșeuri, respectiv un mix între hârtie și plastic (cel mai adesea). Aceste ambalaje se aruncă la fracția considerată majoritară: dacă deșeul conține mai multă hârtie, atunci se aruncă la tomberonul albastru. Dacă conține mai mult plastic, atunci la cel galben. Nu se recomandă în niciun caz aruncarea deșeurilor compuse curate în tomberoanele negre.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Unde și cum arunc deșeurile murdare?
Deșeurile murdare se aruncă doar în containerul negru, cel destinat deșeurilor reziduale. Chiar dacă sunt din plastic, hârtie sau sticlă, deșeurile reciclabile murdare nu pot fi aruncate în tomberoanele destinate deșeurilor reciclabile – acestea, odată murdărite și necurățate, dacă sunt aruncate în tomberoanele albastre, galbene sau verzi, pot contamina o mare parte din deșeurile reciclabile.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Cum îmi organizez într-o locuință mică cinci puncte diferite de colectare pentru toate fracțiile? Consider că tot procesul presupune drumuri prea multe/prea dese la platforma de colectare (mai ales pentru biodegradabil). Cum să procedez?
Pentru organizarea cât mai eficientă a punctelor de colectare într-o locuință, noi recomandăm ca cele două fracții care pot produce mirosuri neplăcute (deșeurile biodegradabile și cele reziduale) să fie depozitate în coșuri de gunoi cu capac, imediat sub chiuvetă, pentru a fi la îndemână. Pentru celelalte deșeuri (plastic / sticlă / hârtie), se poate recurge la metode eficiente, precum amplasarea de containere mai mari pentru plastic și hârtie, care să reducă numărul de drumuri până la tomberonul de lângă bloc (la curte e mult mai simplu). Sticla poate fi colectată oriunde, chiar și într-o pungă ținută în cămară.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Care sunt beneficiile comunității sibiene în urma colectării selective și a valorificării deșeurilor?
Principalul beneficiu al comunității sibiene este faptul că deșeurile reciclabile, dacă sunt sortate corect, nu mai ajung la groapa de gunoi și, astfel, nu mai umplem natura cu deșeurile noastre. Al doilea beneficiu important este de natură financiară: prin colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor reciclabile, sibienii plătesc taxe mici de salubrizare. Din punct de vedere al beneficiilor directe financiare, drumul deșeurilor reciclabile este următorul: noi colectăm selectiv, Soma ridică deșeurile, iar cele reciclabile sunt transportate la Stația de Sortare de la Șura Mică. Aici, deșeurile biodegradabile, plasticul, sticla, hârtia și cartonul sunt din nou sortate riguros și ulterior vândute unor companii din România care folosesc deșeurile ca materie primă. Din vânzarea deșeurilor sortate rezultă o serie de venituri încasate de autoritățile locale.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Cum se aruncă deșeurile voluminoase (mobilă veche, în principal)?
Ne putem debarasa gratuit de deșeurile voluminoase în cadrul campaniilor dedicate de colectare organizate de Soma periodic (le poți urmări pe site-ul Soma), dar și separat, atunci când avem nevoie. Te încurajăm să suni la Soma, care poate trimite la tine acasă o mașină care să colecteze contra cost obiectele de mobilier pe care vrei să le arunci.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Ce se întâmplă cu deșeurile voluminoase colectate în urma campaniilor dedicate organizate de Soma?
În urma colectării, deșeurile voluminoase ajung la Stația de Sortare de la Șura Mică unde sunt recuperate toate materialele care se pot recicla: în special lemn și metal. Ceea ce rămâne în urma sortării ajunge la groapa de gunoi de la Cristian.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Ce se întâmplă cu compostul rezultat în urma prelucrării deșeurilor biodegradabile?
În momentul de față, acesta este depozitat în incinta stației de compostare din Șura Mică. Însă…
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Există incineratoare de deșeuri la nivelul județului Sibiu?
La nivelul județului Sibiu nu există la acest moment nici o instalație funcțională de tratare termică a deșeurilor municipale.
Citește mai mult
Întrebari frecvente:
Sistemul de colectare selectivă este implementat în tot județul Sibiu sau doar în municipiu?
Sistemul de colectare selectivă este implementat în întreg județul Sibiu.

În privința colectării deșeurilor, județul Sibiu este împărțit în 5 zone, fiecare dintre acestea fiind deservită de operatori de salubrizare diferiți.
Citește mai mult