Spălarea/clătirea recipientelor înainte de a le arunca necesită prea mult efort și nu justifică scopul.

FALS. Recipientele reciclabile nu trebuiesc spălate cu săpun și detergent sau frecate cu buretele de vase. E vorba doar de clătirea cu apă a acestora pentru a elimina resturile de mâncare, care pot compromite celălalte deșeuri reciclabile din container. Îți reamintim că deșeurile din plastic murdare pot fi cu greu sau deloc reciclate.

De fiecare dată când te gândești să arunci un recipient din plastic la rezidual (urmând ca acesta să ajungă să fie depozitat în natură, la groapa de gunoi), gândește-te cât îi va lua acelui ambalaj să se reîntoarcă în circuitul natural: în cazul plasticului, durata de descompunere poate fi de la câteva zeci de ani la 1000 de ani (1 mileniu). Apoi compară aceste date cu cele câteva secunde, chiar și minute din viața ta, folosite pentru a clăti recipientul, a-l compacta și a-l arunca în tomberonul destinat deșeurilor reciclabile, apoi pune-le în balanță.

Dacă nu ai timp să cureți recipientele pe loc, lasă-le deoparte în chiuvetă, cu apă, și poți relua procesul când te mai eliberezi.