Soma e oricum obligată să recicleze. De ce să depun eu efort în locul unei firme private și să arunc deșeurile selectiv?

FALS. Soma este operatorul de colectare, transport și sortare deșeuri care operează pe raza zonei 1 a județului Sibiu. Soma nu este obligată să recicleze, ci doar să sorteze și să vândă mai departe deșeurile reciclabile colectate de sibieni, iar veniturile din vânzări se întorc în comunitate. Deșeurile reziduale (deci tot ce se aruncă în tomberoanele negre) nu mai sunt sortate suplimentar, ci ele ajung direct la groapa de gunoi de la Cristian, în natură, unde vor sta multe sute de ani.

Astfel, prin refuzul de a colecta selectiv ne facem rău singuri prin poluarea gravă a mediului în care trăim și creșterea riscului de a transforma gropile de gunoi în focare de infecție, așa cum se întâmplă în alte orașe din România. Totodată, prin aruncarea la grămadă a deșeurilor, contribuim activ și la creșterea taxelor de salubrizare – fiecare tonă de deșeuri aruncată la groapa de gunoi este resimțită în buzunarul cetățenilor. 
*Zona 1 reprezintă zona formată din municipiul Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului și alte 18 comune aparținătoare, unde operator de salubrizare este SOMA Sibiu.