Provocarea de a reduce și a reutiliza. Apoi, de a recicla.

Foto: Alternative Blue

Subiectul reciclării și al mediului încon­jurător este mai prezent în discursuri și conversații decât a fost vreodată. Nivelul de conștientizare publică cu privire la impactul deșeurilor asupra schimbărilor climatice influențează agendele politice. Lideri de opinie și grupuri civice se mobilizează să atragă atenția cu privire la modul în care se gestionează deșeurile la nivel global. Politicienii organizează dezbateri pe tema mediului înconjurător, iar Uniunea Europeană își revizuiește obiectivele pentru următorii 10 ani în materie de reciclare. Toți au în comun un singur lucru: reducerea poluării și viitorul planetei. Simultan, pe insula artificială Thilafushi din Maldive, sunt depozitate zilnic 3.5 tone de deșeuri.

Până în anul 2030 obiectivul impus tuturor țărilor din UE este de a recicla 65% din deșeurile municipale și 75% din deșeurile provenite din ambalaje, de a stimula simbioza indus­trială și de a pune la dispoziție produse mai verzi pe piață.
Pentru România, în anul 2020, UE impune o rată de reciclare a deșeurilor de 50%. În acest moment rata națională de reciclare se află la 12%. România importă 50% din deșeurile pe care le depozitează, de cele mai multe ori, la gropile comune de gunoi. Dar de fapt, ce se întâmplă cu deșeurile noastre după ce fiecare dintre noi le aruncă la gunoiul din gospodărie? Greu de spus.

„Din păcate, reciclarea în România este la pământ. Cetățenii susțin că nu au infrastructură, iar auto­ritățile susțin că cetățenii nu sunt pregătiți. Astfel, se naște un cerc vicios în care ne aflăm de ani de zile. Iar în tot acest timp continuăm să poluăm și să distrugem natura din jurul nostru, fără să ne dăm seama că, de fapt, toate lucrurile acestea ne afectează cel mai mult pe noi”, îmi spune Ioana Tănase. Ea deține Alternative. Blue, un magazin online care oferă o alternativă celor care doresc să știe mai mult despre plastic, despre metode de reciclare, impactul plasticului asupra naturii și soluții cu privire la reducerea și reutilizarea acestuia.

Citește mai mult!

Sursa: © Capital Cultural, articol scris de Monika Tompos